Geld lenen kost geld

Bereken hoeveel u kunt lenen

Hoeveel u maximaal kunt lenen, is afhankelijk van uw inkomen en vaste woonlasten.


U kunt lenen

0,-

Hoeveel geld kan ik lenen? Bekijk de mogelijkheden

Geld lenen is aantrekkelijk. U kunt daardoor eindelijk die broodnodige verbouwing aan uw woning financieren of een auto financieren. Echter geld lenen, kost geld en hoeveel u kunt lenen hangt van verschillende factoren af.

Heeft u een vast inkomen?

Zonder een vast inkomen is het niet mogelijk om geld te lenen. Banken willen er tenslotte zeker van zijn of u nu en in de toekomst de financiële middelen heeft om uw lening terug te betalen. Niet alleen kijken zij of u momenteel een vast inkomen heeft, maar ook hoelang u al een vast inkomen geniet. Naast uw reguliere salaris bepalen ook extra inkomsten als een 13e maand, of onregelmatigheidstoeslagen de hoogte van uw lening. 

Ik heb een tijdelijke baan, kan ik geld lenen?

Het is voor kredietverstrekkers lange tijd gebruikelijk geweest om alleen geld te lenen aan mensen die een vast contract (voor onbepaalde tijd) hadden. Daar is de laatste jaren verandering in gekomen. Omdat steeds meer mensen tegenwoordig een tijdelijk contract voor bijvoorbeeld een jaar hebben, zijn de mogelijkheden om geld te lenen ruimer geworden. Meestal wordt een deel van de inkomsten (tot 70 %) meegenomen in de berekening. 

Hoe verhouden de inkomsten zich tot uw uitgaven?

Niet alleen de hoogte van uw inkomen is belangrijk, maar ook hoe dit zich verhoudt tot de lasten die u maandelijks kwijt bent. Hoe minder er over blijft per maand, hoe kleiner het bedrag dat u kunt lenen. Met andere woorden, bent u veel geld kwijt aan de aflossing van uw hypotheek of betaalt u een hoge huur, dan is dat van invloed op het bedrag dat u maximaal kunt lenen. 

Ik ben zelfstandig ondernemer, hoeveel geld kan ik lenen?

Een lening voor privédoeleinden behoort zeker tot de mogelijkheden. Daarbij wordt er wel gekeken naar uw financiële situatie. Hoe lang bent u al zelfstandige, is uw onderneming winstgevend en heeft u een positief vermogen? Banken bepalen aan de hand van uw jaarrekeningen van de afgelopen jaren hoeveel geld u kunt lenen. 

Kan ik geld lenen met een uitkering?

Ja dat is in sommige gevallen mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer u een AOW of WIA uitkering heeft. De kredietverstrekker zal in het geval van een WIA uitkering bij de berekening meewegen of u wel of niet moet worden herkeurd. Ontvangt u een WW of WWB uitkering dan is geld lenen meestal niet mogelijk. 

Verantwoord lenen

Wilt u geld lenen of een lening oversluiten? Bedenk van tevoren hoeveel geld u nodig heeft en welk percentage u van dat bedrag uit eigen middelen zou kunnen financieren. Wees realistisch en maak zelf al een inschatting hoeveel u redelijkerwijs van een kredietverstrekker kunt verlangen. Zo sluit u een verantwoorde lening af die u achteraf niet in de problemen brengt.

Benieuwd hoeveel geld u kunt lenen?

Om te bepalen of u op een verantwoorde manier geld kunt lenen, kijkt een geldverstrekker altijd eerst naar uw persoonlijke situatie. Heeft u een relatie, kinderen, een koop- of huurhuis of bent u nog inwonend?